4Hands Handtherapie

Handtherapie

Wat kan handtherapie voor u doen?

Welkom

Wat kan handtherapie voor u doen?

De hand is een van de meest complexe delen van het lichaam en misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten.
Elke dag gebruiken we onze handen voor veel verschillende activiteiten zoals werken, verzorgen en te sporten.

Naast het gebruik van de handen krijgen we onze vingertoppen veel informatie door het voelen. Onze handen zijn een uniek onderdeel van onszelf.
De hand zit ingewikkeld in elkaar en alle onderdelen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Daarmee is de hand ook erg kwetsbaar en kan een schijnbaar klein letsel aan uw hand of onderarm grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren. Een goede behandeling door een ervaren handtherapeut is dan belangrijk.

De handtherapeut

Een handtherapeut is een erkend ergotherapeut of fysiotherapeut, die zich door uitgebreide nascholing en ervaring gespecialiseerd heeft in de behandeling van letsels aan hand, pols en arm.

Handtherapeuten zijn uitstekend op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen. Zij werken nauw samen met huisartsen, handchirurgen en overige medische specialisten, waardoor u de beste kans heeft op een goed (postoperatief) herstel.
Uw handtherapeut adviseert, behandelt en begeleidt.

Aandoeningen & behandeling

Je kunt bij ons terecht met alle aandoeningen van de vingers, pols en onderarm. Patiënten kunnen direct naar ons toe komen of via een verwijzing. Wij behandelen en begeleiden mensen zowel voor operaties (pre operatief) als na een operatie (post operatief).

Wanneer nodig zoeken we de samenwerking op met een andere professional of een specialist. Dit kan voorkomen bij sommige aandoeningen wanneer de behandeling niet goed genoeg werkt en dat een operatie word geadviseerd of bijvoorbeeld bij ketenproblematiek (deel van het probleem vanuit de nek of schouder komt). Dit zal altijd uitgebreid besproken worden met de patiënt. 

Het aantal behandelingen wat er nodig is verschilt per aandoening, maar ook per persoon.

Voor een overzicht van de verschillende aandoeningen lees hier verder.

Shockwave

Shockwave is een behandeltechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze worden door middel van een behandelkop op de gewenste locatie toegebracht zodat het geblesseerde weefsel beïnvloed kan worden.

‘Shockwaves’ versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Shockwave kan ingezet worden bij de volgende diagnoses:

  • chronische spier/pees klachten
  • triggerfingers
  • quervain
  • tenniselleboog
  • golfelleboog
Shockwave

Spalk of andere hulpmiddelen

Bij de behandeling kan het voor komen dat wij werken met spalken of andere hulpmiddelen / oefenmaterialen. Een spalk kan op maat gemaakt worden voor een deel de hand en soms voldoet een standaard (prefab) spalk ook. De handtherapeut zal hier een gepast advies in geven. 

Het kan zijn dat de spalk of andere hulpmiddelen /oefenmaterialen extra kosten met zich mee brengen.